torsdag 11 december 2014

Tolkning av slöjdföremål

Min tolkning av slöjdföremål

 Jag har valt bild 3 och 4 att jämföra med.

På bild 3 så är idén ganska nyskapande, men håller sig ändå lite åt det mer traditionella hållet.
det är en fin och detaljerad skål som är mest konstnärlig men också har ett funktionellt värde.
Med tanke på den mörka färgen och de svarta och röda dekorationerna på sidan så värkar det som temat är lite mer höstigt och åt halloween hållet. 


På bild 4 så är föremålet en mer traditionell skål som är väldigt noggrant gjord. den fyller stort funktionsvärde och det märks att skaparen inte hade så mycket intresse för att detaljera mer än nödvändigt.
temat på föremålet verkar vara lite old fashion. lite pyssligt och hemmabyggt. Något man gör för att ha hemma och inte riktigt för att sälja.


min idé är lite som bild 3, den försöker vara konstnärlig men ändå fylla ett funktionellt värde. skillnaderna är mest att jag försökte göra min funktionell över konstnärlig och skaparen av bild 3 gjorde tvärtom.


jag tror inte föremålet på bild 3 är något för arbetet i kimilili för det är så mycket detaljer. jag tycker att dom skulle tillverka något som är mer åt det funktionella hållet, som på bild 4. Bild 3 verkar heller inte vara anknuten till en viss kultur utan är mer som en allmän dekoration som skulle kunna användas som en skål också. 


Carl Rimvid 9A Slöjdblogg

Mitt experiment

                       Mitt experiment
Jag gjorde ett experiment ganska tidigt i skapandet av min produkt.
Experiment gick ut på att jag testade hur min skål skulle bli om jag tvinnade ihop trådarna som jag skulle spindelvävslinda runt istället för att ha så många.
Jag kom fram till om jag skulle ha tvinnat trådarna så hade jag inte kunnat spindelvävslinda hela skålen och det skulle förstöra utseendet som jag ville ha till skålen.

Carl Rimvid 9A Slöjdblogg

Beskrivning av min idé

Min idé till min produkt

Jag vill göra en produkt som både var lik traditionella produkter, funktionell och lite nyskapande.
jag vill göra en skål som kunde stå av sig själv utan en fot. Jag vill göra en skål som är flat i botten så den kan stå av sig själv. jag vill spindelvävslinda hela skålen så långt som möjligt i olika färger.
jag vill att den ska vara ca 20 cm hög så den passar som en godisskål. I den här produkten kommer jag nog att använda spindelvävslindning och ändavsluten som jag lärde mig av att öva på grundteknikerna.


Carl Rimvid 9A Slöjdblogg

onsdag 10 december 2014

Övningsuppgiften

Övningsuppgiften

 Jag gjorde en brödnagg som övningsuppgift för att ytterligare träna på grundteknikerna innan jag började på min produkt.

Övningsuppgiften jag gjorde var givande, jag fick både träna på grundteknikerna igen men också göra en mindre produkt så jag kunde får konstruktiv kritik och veta vad jag skulle tänka på när jag började tillverka min riktiga produkt.

Det jag tyckte var svårast när jag tillverkade brödnaggen var spindelvävslindningen och att bocka 90 grader. Jag skulle börja med att ta mina trådar av 1.5 mm tråd och bocka dom 90 grader, detta fick jag göra om senare för att jag inte fick till 90 grader och istället fick en "svanböj".
spindelvävslindningen var desto svårare. Jag kunde inte riktigt dra åt tråden ordentligt så lindningen blev tät, men ju mer jag jobbade med brödnaggen desto bättre började lindningen bli.
Det jag tänkte för lite på var att efter jämna mellanrum stanna upp och kolla så jag inte hade gjort fel någonstans, flera gånger fick jag gå tillbaka för jag hade missat att lind runt en tråd.



Carl Rimvid 9A Slöjdblogg

Grundteknikerna

Grundteknikerna


Jag har övat mig i grundteknikerna i luffarslöjd, eller trådslöjd som det också kallas.
De grundtekniker jag övat på är linda med täta varv, bocka 90 graders vinkel, spindelvävslindning och ändavslutning.


Att linda med täta varm var enligt mig den enklaste grundtekniken, det man behövde tänka på var att dra åt tråden så att varvet inte blev löst jämfört med de andra varven. Det jag tycke var svårast var att få tråden att åka över på de tidigare varven, man måste vara uppmärksam så det inte händer för det är svårt fixa när du har fortsatt linda.

Att bocka 90 graders vinkel var en av de jobbigaste att lära sig i grundteknikerna.
Jag tog mig till hjälp av en flacktång för att bocka men det var svårt att få tråden 90 grader och undvika "svanböjen".
Spindelvävslindningen var ganska enkel att förstå men svårt att utföra.
Det var enkelt att dra tråden i spindelvävslindning men väldigt svårt dra åt tråden tillräckligt hårt så att lindningen blev tät och snygg. Som tur fick jag mycket tid att öva mig på denna tekniken.

Att göra olika ändavslutningar var svårt i början men gick mycket enklare bara man försökte några gånger. Att göra en simpel runt avslut med en rundtång var enkelt men att göra ett lite mer avancerat avslut med en spiral var lite knepigare och man fick öva ganska många gång innan man gjorde in rund spiral utan kanter.



Carl Rimvid 9A Slöjdblogg